Aktualności

Warzywa i owoce sezonowe w sierpniu. Co jedli Polacy?

Warzywa i owoce sezonowe w sierpniu cieszyły ogromnym zainteresowaniem Polek i Polaków, dzięki czemu wszystkie wskaźniki konsumpcji odnotowały wzrosty. Według danych zgromadzonych przez Kantar największy wzrost deklaracji spożycia w stosunku do zeszłego miesiąca dotyczył borówek.

Wzrost deklaracji spożycia borówek to aż 13 punktów procentowych, zaś drugich w kolejności jabłek wyniósł 9 punktów procentowych. Poza tym znacznie wzrosła też deklarowana konsumpcja papryki – o 6 punktów.

Mimo wzrostu spożycia owoców i warzyw, według badania jedynie co szósty z nas odżywiał się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków. Czyli w swoim jadłospisie miał przynajmniej połowę warzyw i owoców.

Warzywa i owoce sezonowe w sierpniu

Jakie więc warzywa i owoce jedli Polacy w sierpniu? Rzecz jasna w kategorii owoców niekwestionowanym liderem były jabłka. Zaś w przypadku warzyw pomidory i ogórki.

Ranking najczęściej jedzonych owoców:

  • jabłka (83%),
  • śliwki (59%),
  • borówki (53%),
  • maliny (50%),
  • wiśnie (40%).

Jak wynika z badania 5% Polaków jadło jabłka codziennie, zaś 10% Polek i Polaków 4-5 razy w tygodniu.

Śliwki, które znalazły się na drugim miejscu wśród polskich owoców,  jadło 59% badanych, czyli mniej niż przed rokiem o 7 punktów procentowych. Zyskały natomiast borówki – 13 punktów procentowych w porównaniu z lipcem 2022 roku.

Czytaj również: Właściwości borówki amerykańskiej to powód jej sukcesu

Co ciekawe, popularność borówki rośnie w tempie 8%, co ciekawe wynik ten powtarza się od początku badań, czyli od grudnia 2019 roku. Tymczasem sierpniowy wzrost spożycia (o 13,3 p.p.) jest najwyższym wśród wszystkich 21 badanych gatunków, zarówno owoców, jak i warzyw.

Jednak największy wzrost liczby konsumentów rok do roku zanotowały jeżyny – 22%. Oznacza to że jeżyny zyskały 1,3 mln spożywających. Natomiast aronia (wzrost o 13%) 0,6 mln spożywających. Truskawce zaś przybyło 7% konsumentów, czyli 0,6 mln osób.

Ranking najczęściej jedzonych warzyw:

  • pomidory (96%),
  • ogórki (93%),
  • cebula (87%),
  • marchew (83%),
  • cukinia (66%),
  • fasolka szparagowa (64%).

Kiedy Polacy jedzą owoce i warzywa?

Według wyników badań Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad. Tę odpowiedź wskazało w badaniu 90% osób, które zadeklarowały, że w ogóle jadły ten posiłek.

Natomiast 74% respondentów zadeklarowało, że jadło warzywa i owoce na śniadanie w dniu poprzedzającym badanie. Jeśli zaś chodzi o kolację, to owoce i warzywa pojawiły się na niej u 66% ankietowanych. Na drugie śniadanie warzywa i owoce jadło natomiast 48% Polaków, a na podwieczorek 37%.

Źródło: prowly.com

Zobacz podobne