Aktualności

Aktualna cena mąki. Najnowsze dane z początku listopada

Dziś przyglądamy się temu, jak kształtuje się aktualna cena mąki. Jeśli porównamy ceny mąki w pierwszych dniach listopada, z tymi z października, nie zauważymy dużych zmian. Choć drobne wahania są dostrzegalne. Jeżeli jednak popatrzymy na ceny w szerszej perspektywie, przekonamy się, że w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia z kolejnymi wzrostami cen.

Cena mąki, podobnie jak ceny zbóż, regularnie rośnie. O wzrostach cen zbóż pisaliśmy w zeszłym tygodniu w tekście pod tytułem Aktualne ceny zbóż. Jak zmieniały się w ostatnich latach? Dziś natomiast przyjrzymy się mące.

Ceny mąki w ostatnich latach

Jak pokazują dane prezentowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ceny wszystkich rodzajów mąki w ostatnich latach znacznie wzrosły. W listopadzie 2020 roku za tonę mąki pszennej typ 450 płacono średnio 1510 złotych. W listopadzie roku 2021 cena wynosiła już 1961 złotych. Zaś na początku listopada tego roku osiągnęła średnią kwotę 2821 zł za tonę.

Podobnie było z mąką żytnią piekarniczą. W listopadzie 2020 roku za tonę mąki żytniej typu 720 płacono 969 zł. Rok później cena wynosiła 1350 złotych. Zaś w tym rok na początku listopada średnia cena wyniosła 1959 złotych. Mąka żytnia piekarnicza typ 720 zanotowała największy skok cen w ostatnich dwóch latach w porównaniu z innymi rodzajami mąki.

Aktualna cena mąki w listopadzie 2022 roku

Najwyższy wzrost ceny widzimy w przypadku mąki wrocławskiej (pszenna, typ 500). Aktualna cena mąki za tonę, według danych MRiRW, wynosi 2891 zł. To wzrost o 6,9 proc. w stosunku do wcześniejszego tygodnia. Drugi największy wzrost w ujęciu tydzień do tygodnia widzimy w przypadku mąki luksusowej (pszenna, typ 550). Ta mąka kosztuje 3450 zł za tonę. Wcześniej cena wynosiła 3268 zł, a więc wzrost wyniósł 5,6 procent.

Są także spadki. Mąka pszenna piekarnicza staniała w ujęciu tydzień do tygodnia. Spadki dotyczyły zaś wszystkich jej typów – 450, 500, 550, 650, 750 oraz 850 –  i wahały się o -0,4 proc. do -5,2 proc.

Co ciekawe, jak pokazują wykresy MRiRW, cena mąki tortowej za kilogram w sieciach handlowych rośnie od kilku tygodni. Zaś ten sam rodzaj mąki w sprzedaży w młynach utrzymuje się (mimo drobnych wahań) na podobnym poziomie.

Źródło: MRiRW